A Cemkut Kft.-t 1991-ben a Cementipari Társaságok, a CEMÜ és a SZIKKTI alapították. Széles szolgáltatási körünk egyedülálló, kiváló infrastruktúránk, munkatársaink elhivatottsága, valamint 25 éves szakértelmünk pedig gyors, megbízható munkavégzést garantál. Az elmúlt negyed évszázadot nehéz röviden bemutatni, azonban mégis megpróbálunk belőle egy kis ízelítőt nyújtani.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Cemkut Kft. szolgáltatási körébe tartoznak a kutatás, a tanúsítás, a szilikátbázisú építőanyagok, nyers- és kiegészítő anyagok mechanikai és kémiai vizsgálatai, továbbá a környezetvédelmi, munkavédelmi, munkaegészségügyi mérések is. 25 év alatt természetesen rengeteg feladatot végeztünk el, ezek között voltak nem hétköznapiak, nagy kihívást jelentők, azonban rendkívül érdekesek, szórakoztatóak is. Ezek közül mutatunk be néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Az elmúlt idő alatt összesen 58 fajta cementet, 134 betonüzemet, 23 mészoltó üzemet, valamint 12 kavicsbányát, kirakót tanúsítottunk. Összesen körülbelül 500 ezer minősítési eljárást hajtottunk végre, ebből 200 ezret műszerrel, 300 ezret a „klasszikus” módon, szintén félmillió egyéb vizsgálatot végeztünk el, ez összesen körülbelül 75 ezer munkaórát tett ki. 1995 óta 162 publikációnk került közlésre, és 350 új megjelent szabvány vagy szabványmódosítás kidolgozásában és megjelentetésében vettünk részt. Legnagyobb eredményeink között szerepel a krómredukálás, a REA-gipsz felhasználásának, az alternatív anyagok felhasználásának bevezetése és az első magyarországi betonkörforgalom megépítése. Ezek természetesen nem jöhettek volna létre a legkorszerűbb technológia nélkül: nagyságrendileg 200 millió Ft-ot költöttünk eszköz, 250 millió Ft-ot pedig a teljes infrastruktúra fejlesztésére 2005 óta. Ennek eredményeként európai színvonalú szervezetté váltunk. 1991 óta, ahogyan a világ minden táján, úgy nálunk is átalakult a technológia, az analóg műszereket felváltották a digitális, számítógép vezérelt, nagy pontosságú, modern készülékek.

Az eszközök fejlődése mellett sikereinket kiváló kollégáinknak is köszönthetjük. Leghosszabb ideje Breczkó Pál erősíti csapatunkat, aki 1973-ban még a jogelőd SZIKKTI-nél kezdett el dolgozni. Az eltelt 25 év alatt összesen 73 fő dolgozott nálunk, a kezdetekkor 9 fő, ma pedig már 16 lelkes dolgozóból áll a Cemkut csapata.

A 25 év „leg” momentumai:

Legérdekesebb: a vecsési betonkörforgalom kutatás-fejlesztési és minőség-ellenőrzési feladatai.

Legszokatlanabb: egy napos betonkockákat hoztak be 28 napos nyomószilárdság vizsgálatra, a megrendelő megkérdezte, hogy megvárhatja-e az eredményeket a helyszínen.

Legviccesebb: tanácsadó szolgálatunknál érdeklődtek, hogyan tárolható évekig a cement. A vákuumzacskós lefagyasztást javasoltuk, mikor kiderült, hogy egy egész silónyi mennyiségről van szó.

A Cemkut Kft.-nél tehát sosem unalmas az élet, eredményeinkre minden itt dolgozó kollégánk nagyon büszke, és biztosak vagyunk abban, hogy a mögöttünk álló 25 év erőt ad az előttünk álló feladatokhoz, kihívásokhoz!

Néhány kép a 25 év megünnepléséről:

A Cemkut laborjai és eszközei megtekinthetők galériánkban.