Betontrendek fesztivállal

A beton iparág meghatározó hazai szereplőit összefogó szakmai szövetségek által szakmabelieknek, diákoknak, tervezőknek, kivitelezőknek, forgalmazóknak és érdeklődőknek szervezett Beton Fesztiválra 2016. szeptember 29-én került sor a budapesti Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban.

A betonnal kapcsolatban még mindig van mit tanulnunk, hiszen sokan csak a városi panelként azonosítják, pedig a „folyékony kőben” rejlő lehetőségek mára megsokszorozódtak. A beton.hu szervezésében, a Magyar Cement- Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával megtartott Beton Fesztiválon ez került bemutatásra idén is. Egyre népszerűbb ez az anyag a tervezők, kivitelezők körében, újabb trendek kerültek előtérbe a beton felhasználásáról az építészetben, a lakberendezésben, és a divat világában is. A Beton Fesztiválon első kézből, szakmai előadásokon kívül a saját kezükkel is megtapasztalhatták a betont az érdeklődők: a helyszínen ékszernek beillő alkotások is készültek a résztvevők által. Az apró kiegészítők mellett nem is gondolnánk, mennyi minden alapanyaga a beton, legyen az energiatudatos épület, híd, kiemelt jelentőségű beruházás.

A beton általánosan ismert lehetőségein túl különleges igényeknek is megfeleltethető. Legyen az a vízzáróság, sugárbiztos környezet egy orvosi vizsgálóban, látszóbeton megoldások épületeken belül és kívül. A Beton Fesztivál előadásai, kiállításai és a workshopok betekintést adtak a betonipar és -technológia mai színvonalába. Emellett konkrét beruházásokon (mint pl. a Dagály Úszóaréna és Puskás Ferenc Stadion) mutatták be a betonépítészet kihívásait, az azokra adott műszaki megoldásokat. A betondesignnal kapcsolatos gyakorlati tudás átadása is fontos része volt a Fesztiválnak. A kiállításon megérinthetőek, kipróbálhatóak voltak a legegyedibb, legtrendibb és legizgalmasabb beton használati- és divattárgyak, művészeti alkotások, ékszerek is, ezáltal közvetlen betekintést engedve a betondizájnba és a beton újfajta felfogásába. Idén első alkalommal egyetemi hallgatók is bemutatták mit tudnak a betonról, annak előállításáról, hogyan alkalmazzák azt hagyományos, illetve kreatív értelemben.

Fesztiváldíj: „Minden építés alapja 2016”

A Beton Fesztivál keretében díjazták a második alkalommal kiírt „Minden építés alapja 2016” tervezői pályázat legjobb munkáit. A tavalyihoz hasonlóan idén is színvonalas pályamunkák érkeztek, amelyeket független, szakmai zsűri véleményezett. A pályázat harmadik helyezettje Molnár Zoltán lett, akinek Beton recepciós pult munkája igazán különlegesen mutatta be az anyagot. Második helyen Balatonkenesei nyaralóépület projektjével Bulcsú Tamás és Fortvingler Éva végzett. Az első helyen két remek munka osztozott, Szabó Levente köztéri pavilonja Sopronban, valamint Vasáros Zsolt Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten projektjei nyerték el a leginkább a zsűri tetszését.

Díjazásokból nem volt hiány, hiszen a Fesztiválon jutalmazták a zárt, hallgatói pályázatokat is. A MABESZ a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar diákjainak munkáit díjazta: Baricsa Barbara – Mezőgazdasági csarnok-sertéshizlalda; Kiss Tamás – Mélyalmos tehénistálló tervezése; Kocsis Tamás – Alommentes tehenészet; Tarjányi Tünde – Gabonatároló; Vecsey Márton – Mezőgazdasági szerelő műhely és gépszín; Karasz Melinda – Sertéshizlalda.

A CeMBeton a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet hallgatójának, Szenczi Ágnesnek a „Szálerősítésű geopolimer fejlesztése melléktermék anyagáramokból” című munkáját ismerte el!

www.beton.hu